مشاوره، طراحی، تامین و راه‌اندازی سیستم‌های هوشمند ساختمان

BACnet-protocol

تاریخچه‌ی BACnet

BACnet محفف کلمات:

Building Automation and Control NETwork

می‌باشد.

اولین جلسه برای ابداع این استاندارد ساختمانی در دیدار سالانه‌ی انجمن مهندسین مکانیک آمریکا به نام ASHREA

(The American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers)

در شهر نشویل ایالت تنسی آمریکا در ماه ژوئن سال 1987 برگزار گردید. سر‌انجام پس از سال‌ها تلاش این استاندارد تحت عنوان ANSI/ASHRAE Standard 135 و با نام BACnet در سال 1995 بصورت رسمی منتشر گردید. استاندارد BACnet  که با موشکافی و حساسیت ویژه‌ای طراحی گردیده بود به سرعت گسترش یافت.

در مورد پروتکل BACnet بیشتر بدانیم

بَکنِت امروزه مورد استفاده مهندسین کنترل در سراسر دنیا قرار می‌گیرد و با توجه به امنیت انتقال اطلاعات و محصولاتی که بطور مداوم در حال توسعه و به‌روز‌رسانی هستند، کاملا مورد اعتماد مهندسان فعال در زمینه هوشمندسازی و کاهش مصرف انرژی می‌باشد.

این استاندارد جدبد که گواهی‌های بین‌المللی زیادی مبنی بر کارایی ساده و مورد انتظار مهندسان و طراحان را دارد در سال ۲۰۰۳ موفق به اخذ گواهی‌نامه ISO 16484-5  شده است.

با استفاده از این پروتکلِ باز مدیران و مالکان ساختمان می‌توانند تا به‌همراه صرفه‌جویی در هزینه از محصولات کنترلی مختلفی که در شرکت‌ها ساخته شده‌اند به صورتِ یک‌پارچه و منسجم استفاده کنند.

یک تفاوت عمده و قابل‌ذکر بین پروتکل BACnet با پروتکل KNX این می‌باشد که اگر‌چه این پروتکل نیز مانند KNX دارای زبان ارتباطی یکسان بین ماژول‌های کنترلی خود می‌باشد، اما هر شرکت برنامه خاص خود را برای راه‌اندازی سیستم هوشمند دارد. در پروتکل KNX تمام محصولات با برنامه‌ی ETS قابل برنامه‌ریزی و راه‌اندازی هستند، اما در پروتکل BACnet هر شرکت برنامه خاص خود را دارد و کار کردن با این برنامه نیاز به آموزش جداگانه‌ای دارد.

همچنین شما با خرید یک لایسنس از برنامه KNX می‌توانید به تعداد نامحدود پروژه‌های هوشمندسازی خود را برنامه‌ریزی و راه‌اندازی کنید. اما برنامه‌های منتشر شده توسط سازندگان محصولات BACnet تماما غیر رایگان می‌باشد و شما باید برای هر پروژه بصورت جداگانه لایسنس برنامه را بر‌حسب تعداد ماژول‌های کنترلی، نقاط مورد نیاز برای کنترل، تعداد ایستگاه‌های کنترلی و غیره خریداری نمایید.

BACnet  برای سیستم‌های کنترل یکپارچه  و هوشمند‌سازی ساختمان از قبیل روشنایی، HVAC/R  ،کنترل دسترسی، امنیت، دوربین‌های مداربسته و … طراحی گردیده و بکار گرفته می‌شود.

با استفاده از BACnet  مالکین ساختمان می‌توانند بهترین فن‌آوری و خدمات قابل ارائه از هر شرکتی را برای خود انتخاب کنند بدون آنکه نگران باشند، سیستم انتخابی با سیستم های قبلی سازگار می‌باشد یا خیر.  این امکان در حقیقت قابلیت تعویض کنترل‌‌گر‌های مختلف را به مالک می‌دهد بدون آنکه نیازی به تعویض سیستم کنترلی باشد.

قبل از طراحی این استاندارد ، تولید کننده‌های وسایل کنترلی، هر یک برای ارتباط وسایل خود با شبکه ساختمان، از استاندارد ساخت خود استفاده می‌کردند. این استانداردها به هیچ وجه با یکدیگر سازگار نبود و اگر مالک تصمیم به تعویض یک کنترل‌کننده می‌گرفت ، می‌بایست هزینه  نصب سیستم کنترلی جدید را نیز  می‌پرداخت و این ار لحاظ اقتصادی به صرفه نبود.

نقشه کشورهایی که تا‌کنون در آنها از پروتکل BACnet استفاده شده است.

مزایای کلیدی استفاده از BACnet

  • یک استاندارد جهانی انتقال اطلاعات برای هوشمندسازی ساختمان‌ها
  • کاملاٌ مستقل از تامین‌کنندگان محصولات و شرکت‌های تولیدکننده
  • یک راه‌حل جامع برای سیستم‌های هوشمندسازی ساختمان
  • سازگار با زیرساخت‌های فن‌آوری اطلاعات موجود در پروژه
  • قابلیت اجرا در هر پروژه با هر ابعاد (مقیاس‌پذیر – Scalable)
  • اعتبار‌سنجی صحت کارکرد محصولات در آزمایشگاه این پروتکل قبل از ورود محصول به بازار
    BACnet testing laboratory

کاربردهای متداول پروتکل BACnet

  • کنترل سرمایش و گرمایش، جابجایی هوا و تهویه مطبوع
    Heating, ventilation, and air conditioning
  • کنترل روشنایی
    Lighting control
  • پایش (monitoring) آسانسور
    Elevator monitoring
  • سیستم کنترل تردد
    Access control
  • نظارت و یک‌پارچه‌سازی با سیستم‌های امنیتی و اعلام‌حریق
    Security and fire alarm systems monitoring and integration
  • مدیریت مصرف و کاربردهای انرژی در ساختمان
    Energy management and energy services

برای بازدید از سایت رسمی BACnet لطفا اینجا کلیک کنید.